Gradonačelniče Glaviću, zašto ignorirate potplaćene Pomoćnike u nastavi?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Jučer smo na redakcijski e-mail zaprimili vapaj za pomoć od strane Pomoćnika u nastavi Grada Požege. Na žalost, od silnih problema s kojima se sve bavimo, nismo znali da je zaista moguće da je netko ovoliko potplaćen u svome poslu i što je još gore, da gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić ne želi saslušati te vrijedne i poštene ljude koji zaslužuju povećanje plaća. Bolje rečeno, odavno je trebala biti podignuta.
Portal Požeški.hr od prvog dana svog postojanja, stoji na raspolaganje za pomoć sugrađankama i sugrađanima te neće žmiriti za njihove probleme.
Kad imate neto plaću od 20 tisuća kuna nije ništa teško, s 2500 kuna sve je teško.
Nejasno je to da očito gradonačelnik ne shvaća da posao čelnika Grada nije obilaženje događanja, nego se staviti na raspolaganje Požežankama i Požežanima i rješavati njihove probleme.
Požeški.hr daje punu podršku Pomoćnicima u nastavi Grada Požege i pomno ćemo pratiti razvoj situacije sve dok ishod ne bude pozitivan. Sramotno je da se ovakve stvari moraju rješavati putem medija i da Grad Požega nema sluha u ovakvoj situaciji i da očigledno ne želi pomoći!

Na kraju članka, nalaze se i dva dokumenta podrške, a e-mail Pomoćnika u nastavi Grada Požege prenosimo u cijelosti:
Mi, Pomoćnici u nastavi Grada Požege, radimo za 25kn po sunčanom satu, mjesečna neto plaća nam je 2500kn. Od početka projekta “Petica za dvoje”, 2014. godine nije porasla niti jednu kunu. U to vrijeme bila je to pristojna plaća, što dokazuje i 400 prijavljenih osoba na natječaj za pomoćnike u nastavi. Svake godine opada broj zainteresiranih i često se događa da pomoćnici ostaju dva, tri mjeseca, nakon toga nađu bolje plaćeni posao i odu, što nikako nije dobro za djecu.

Danas, u vrijeme inflacije i uvođenja eura kao nove valute i najave daljnjih poskupljenja, prosječna hrvatska neto satnica je 44 kune.
Prosječna RH neto plaća u 2022. godini je 7.583 kn.
Prosječna satnica hrvatskih studenata je 33 kune.
Od 01.01.2023. hrvatski minimalac će biti 560 €.

Satnica požeškog pomoćnika u nastavi je 25kn.
Dakle, pomoćnik u nastavi radi cijeli sat da bi kupio jedan paket uložaka, ili 1 sat rada = tucet jaja, ili 1 sat rada = 1 vegeta, ili 1 sat rada = 1 dezodorans…
Zaista ponižavajuće.

Namjerno smo napisali “požeškog pomoćnika” jer mi i jesmo zaposlenici Grada Požege. Niz gradova u Hrvatskoj je prepoznao tešku situaciju u kojoj se nalaze pomoćnici, stoga je podigao neto satnice, a neki su dodali i smjenski rad. Evo nekih gradova: Split, Dubrovnik, Šibenik, Bjelovar, Varaždin, Crikvenica…Kao i neke županije. Dakle i Grad Požega može biti među njima, ako želi.

Posao koji radimo je izuzetno težak i pun izazova. Mi ga volimo. Volimo “svoju” djecu i svaki pomak nam je važan, no i mi moramo od nečega živjeti.
Osjećamo se manje vrijedno, potplaćeno, jadno.

Licemjerno je da je Grad Požega “Prijatelj djece”, a najugroženijoj skupini djece dodjeljuje nezadovoljne, potplaćene i ponižene pomoćnike. Također je licemjerno da Grad Požega podržava kampanju “Nenasilja nad ženama”, a istodobno, mahom žene, pomoćnice u nastavi, plaća ponižavajućom satnicom. Dakle, iako zaposlene i dalje su financijski ovisne o svojim partnerima.
Pokušali smo doći do gradonačelnika Glavića, no bezuspješno. Imale smo razgovor s pročelnicama Andrejom Menđel i Majom Petrović koje su bile pune razumijevanja, no bez konkretnih rješenja. Mi ne trebamo suosjećanje, mi trebamo veću plaću.
Velika većina ljudi niti ne zna koliko je mala naša plaća, no svi su svjesni koliko je odgovoran posao koji obavljamo.
Asistenti su dobri duhovi svake škole.

Pisanu podršku svih roditelja djece s poteškoćama imamo, kao i potporu 120 učitelja i nastavnika iz sve tri gradske škole, te podršku udruge “Mali princ”
U prilogu vam šaljemo podršku udruge i primjer podrške roditelja.
Ono što, možda, najviše boli je to što gradonačelnik nije našao vremena ni volje da nas sasluša. Pisali smo, zvali nekoliko puta, no sluha nema.

Još jednom vas molimo, pomognite nam.
Možete li vi postaviti pitanje gradonačelniku Glaviću zašto nas ne primi na razgovor, zašto nas ignorira, zašto se pravi da problem ne postoji?

Biste li vi radili za 25 kn na sat?
Lijep pozdrav,
Pomoćnici u nastavi
zaposlenici Grada Požege

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *