Gradski muzej Požega za posao tiskanja izabrao firmu iz druge županije, nikome od lokalnih obrtnika se nisu obratili!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Upravno vijeće Gradskog muzeja Požega raspisalo je ponovno i to po treći put natječaj za čelnu, odnosno ravnateljsku funkciju Gradskog muzeja Požega.
Podsjetimo, prvi natječaj poništen je 22. kolovoza 2022. godine zbog “proceduralne pogreške”. Drugi natječaj prije poništavanja podigao je prašinu, budući da je bivši saborski zastupnik, župan i dugogodišnji gradonačelnik Grada Požege gospodin Zdravko Ronko 12. rujna 2023. godine jednu od kandidatkinja za ravnateljicu muzeju, točnije Marijanu Matijević Pejić uz dokumente i svjedoka prozvao da je kao vježbenica u Gradskom muzeju Požega tražila kupca i htjela prodati vrijedni prsten iz Rimskog vremena, a o čemu smo pisali u članku “ŠOKANTNO otkriće Zdravka Ronka o kandidatkinji za ravnateljicu Muzeja Marijani Matijević Pejić!
Svega dva dana kasnije, objavili smo članak s naznakom neslužbeno, o tome da je natječaj poništen, a iz Muzeja nam nisu htjeli htjeli odgovoriti sve do posljednjeg 15-og dana, koliko je Zakonski dopušteno. Požežanke i Požežani nisu mogli istog dana saznati informaciju, iako su oni ti koji novcem poreznih obveznika plaćaju one na gradskim jaslama na kojima je i sam muzej, pa se može reći da je Zakonski sve uredno, no je li moralno, ne bi se baš moglo potvrdno reći.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Gradskog muzeja Požega je Lidija Španiček, inače supruga dugovječnog “čuvara požeške baštine”, pročelnika Konzervatorskog odjela u Požegi dr.sc. Žarka Španičeka o kojem smo u više navrata pisali.

U prostoru Gradske knjižice Požega, na blagdan Sv. Nikole, 6. prosinca 2023. godine Grad Požega i Gradski muzej Požega posebnim kalendarom za 2024. godinu simbolički su predstavili 3D stolni kalendar u obliku kuće Krauss, najstarije zgrade na Trgu Svetog Trojstva s početka 18. stoljeća u kojoj je već 70 godina smješten Muzej. Na mjestu krova je kalendar za tekuću godinu, a unutrašnjost Muzeja krije 24 recepta Požege i požeških sela (12 gradskih, 12 seoskih, 12 slatkih, 12 slanih) na akvareliranim karticama.

Gradski muzej Požega naručio je 300 komada kalendara po cijeni od 6,95 eura po komadu. Ukupan iznos koji je plaćen za 300 komada 3D kalendara iznosio je 2.650,00 eura. Ono što žalosti je upravo to da je posao izrade kalendara od strane Muzeja dodijeljen jednoj vanjskoj firmi, koja nije iz naše, već iz Osječko-baranjske županije, točnije iz grada Osijeka. Na predstavljanju kalendara u Gradskoj knjižnici Požega bio je i direktor tvrtke Grafika d.o.o. Ivor Čavić.

Na postavljen upit “Na koji način je izabrana tvrtka iz Osijeka za izradu kalendara?” iz Gradskog muzeja Požega odgovaraju:

“Sukladno važećem Pravilniku o jednostavnoj nabavi roba, usluga i radova te provedbi
projektnih natječaja na koje se ne primjenjuje Zakon o javnoj nabavi u Gradskom muzeju
Požega (URBROJ: 92/2023 od 28. ožujka 2023. godine), za nabavu radova, robe i usluga
procijenjene vrijednosti u iznosu do 2.650,00 eura, Naručitelj upućuje najmanje 1 (jedan)
poziv/upit za dostavu ponude gospodarskom subjektu po vlastitom izboru.”


Na drugi upit: “Jeste li kome iz grada Požege i Požeško-slavonske županije poslali ponudu za izradu istog?”, iz Gradskog muzeja Požega odgovorili su “Ne“.

Nije upitno je li sve bilo u Zakonskim okvirima prilikom odabira izvođača za izradu 3D kalendara za 2024. godinu, jer je bilo, međutim postavlja se pitanje zašto čelna osoba Muzeja, kao i Upravno vijeće istog nisu poslali poziv odnosno upit na barem tri adrese, kako je to u većini slučajeva praksa.
Drugo pitanje koje se nameće je, zašto se ponuda ili ponude nisu slale tvrtkama i obrtima iz grada Požege i Požeško-slavonske županije, kako bi netko od naših privrednika nešto zaradio.
Kako doznajemo postoji nekolicina tvrtki s područja Požeško-slavonske županije koje su taj posao mogle kvalitetno odraditi. Lokalpatriotizam na žalost ovdje nije bio niti u mrvicama. Iz kog razloga je odabrana baš navedena tvrtka iz Osijeka, budući da su samo od njih zatražili ponudu, nije nam poznato!
Prema svemu sudeći Gradski muzej Požega očito ima jako nisko mišljenje o domaćim, lokalnim tvrtkama i obrtima kad im nisu zatražili niti ponude, a kamoli da su se odlučili za njih.
Budući da je do kraja natječaja za ravnatelja/icu Muzeja ostalo još 8 dana, nadamo se, da će osoba koja bude odabrana (ako bude), imati ipak malo više svjesnosti o ljudima koji nisu na platnoj listi lokalne ili državne samouprave, već se za svaki cent bore svojim rukama, a to su naši vrijedni poduzetnici i obrtnici.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *