Ivo Sanader oslobođen krivnje!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu od dvije i pol godine zatvora za ratno profiterstvo u aferi Hypo, u ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Zagrebu bivši premijer Ivo Sanader danas se suočio s novim nepravomoćnim pravorijekom – prenosi Jutarnji list.

Tročlano sudsko vijeće oslobodilo ga je krivnje. Troškovi sudskog postupka, kao i Sanaderova braniteljskog tima platit će se iz proračuna.

  • U postupku nije bilo dokaza da je Sanader primio taj novac. To djelo od početka nije bilo dokazano, rekao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Jadranka Sloković rekla je da su očekivali ovakvu presudu.

  • Tražili smo objedinjavanje dvije presude, sad ćemo tražiti objedinjavanje s trećom, izjavila je Sloković koja nije htjela spekulirati kad bi Sanader mogao izaći na slobodu.
  • Ne možemo mijenjati pojmove zato što to Državnom odvjetništvu odgovara. A oni neka pišu žalbu. Možda će imati više sreće na Visokom kaznenom sudu. Ondje imaju zagovaratelja, rekla je Sloković.
    Sanader je u sudnicu došao sa štakom i u društvu dvojice pravosudnih policajca.
  • Očekivali smo osuđujuću presudu. Ne slažemo se sa sudom da u ovom predmetu nema elemenata kaznenog djela ratnog profiterstva ni da bi se nesrazmjernost imovinske koristi trebala gledati isključivo financijski. Ne znam kako možemo fundamentalne društvene vrijednosti i njihovu povredu izraziti kroz financijski element. Kao što sam rekla u završnoj riječi, optuženi je iskoristio ratno stanje kako bi sebi pribavio korist i smatramo da je ta korist nesrazmjerna upravo prema kriterijima koje iznosi Ustavni sud u svojoj odluci i da su ostvarena sva dodatna obilježja koja su navedena kao element počinjenja kaznenog djela ratnog profiterstva. S tom argumentacijom ćemo uložiti žalbu i vidjet ćemo što će reći Visoki kazneni sud, rekla je zamjenica ravnateljice USKOK-a Marija Vučko.

Sanader od početka tvrdi da nije kriv, a optužnica USKOK-a tereti ga da je krajem 1994. i početkom 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je austrijska Hypo banka odobrila Hrvatskoj kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *