Je li privremena šefica Županijske uprave za ceste preplaćena?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Županijska uprava za ceste Požeško-slavonske županije osnovana je Odlukom Skupštine Požeško-slavonske županije o osnivanju Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije (“Požeško-slavonski službeni glasnik” broj 1/97).
Ustanova upravlja s 26 županijskih cesta ukupne duljine 200,79 km i 80 lokalnih cesta ukupne duljine 277,39 km, sveukupno 106 cesta ukupne duljine 478,18 km od čega je neasfaltirano 78,76 km te preko 150 mostova i propusta.
Županijska uprava za ceste je ustanova za upravljanje, građenje, rekonstrukciju i održavanje županijskih i lokalnih cesta na području Požeško-slavonske županije.

Odlaskom u mirovinu dugovječnog ravnatelja Mije Jozaka, za vršitelja dužnosti (v.d.) novog ravnatelja, odnosno ravnateljice Županijske uprave za ceste (ŽUC) imenovana je Ivona Matačić.
Za razliku od dugovječnog ravnatelja Jozaka koji je dužnost ravnatelja obnašao unatoč srednjoj stručnoj spremi, v.d. Matačić je stekla visoku stručnu spremu u zvanju diplomiranog inženjera građevinarstva. I pohvalno, na čelnu poziciju je došla obrazovana osoba, no do problema dolazi plaća za navedenu funkciju, koja prema dostupnim podatcima iz Imovinske kartice Ivone Matačić iznosi 3514,19 eura bruto, odnosno 2443,96 eura neto.

Primjera radi, čelna osoba naše županije, izabrana u 1. krugu lokalnih izbora s gotovo 60% glasova, Antonija Jozić, prema podatcima dostupnima u imovinskoj kartici zarađuje 3728,90 eura bruto, odnosno 2492,67 eura neto. Gledajući neto plaću privremene vršiteljice dužnosti i županice koja pod sobom ima pet gradova i pet općina te brojne institucije i tvrtke među kojima je i ŽUC, a zarađuje mjesečno svega niti 50 eura više (48,71), dolazimo do opravdanog pitanja, je li v.d. Matačić ipak preplaćena za svoj posao budući da radi većinom iz udobnosti svog ureda , dok primjerice županica mora biti dostupna svim čelnicama i čelnicima gradova i općina, šefovima institucija i tvrtki pod okriljem županije, ali i drugih gospodarstvenika i žitelja Požeško-slavonske županije. Isto tako, mora na razne i brojne načine lobirati prema Zagrebu za odobrenja za razne projekte.

Požeško-slavonska županija godinama vuče za sobom nemali dug od 44,2 milijuna kuna koji su preuzeli upravo od ŽUC-a, pisao je nedavno Danas.hr dok s druge strane imamo privremenu šeficu koja mjesečno u neto iznosu zarađuje 2443,96 eura što je gotovo 18 400 kuna. Mora se reći da je više nego li odlična plaća za našu županiju, budući da ja je samo pet tisuća kuna manja od one koju zarađuje prvi čovjek Republike Hrvatske, premijer Andrej Plenković. Neke neće niti usporedba s plaćom Premijera iznenaditi budući da u našoj Županiji postoje brojni primjeri nelogičnosti, među kojima je i onaj da je veterinar na čelnoj poziciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Je li vrijeme da se korigira plaća čelnoj osobi koju je do nedavno vodila osoba sa srednjom stručnom spremom i je li ova plaća previsoka, procijenite same drage čitateljice i čitatelji!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *