Kaptolčanin Ivan Jelušić i njegova tvrtka Orqa dobitnici Zlatne kune!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Hrvatska gospodarska komora (HGK) u petak navečer dodijelila je nagrade “Zlatna kuna” pri čemu je najboljom velikom tvrtkom kao i lani proglašen HS Produkt, a nagradu za životno djelo dobio je bivši dugogodišnji predsjednik uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago – prenosi HRT.

Zlatna kuna dodjeljuje se od 1993. i svojevrsni je gospodarski Oscar – simbol poslovnog uspjeha. Kriteriji koji su se vrednovali su profitabilnost, likvidnost, visina plaća te održivo poslovanje – sve ono što je u ovoj izazovnoj 2022. bilo iznimno teško postići.

HS Produkt je s 30 godina iskustva u proizvodnji vatrenog oružja, izrastao u jednog od vodećih proizvođača vrhunskog streljačkog oružja s jednom od najvećih proizvodnih tvornica u svijetu. Svoje inovacije plasirao je u više od 40 zemalja, a trenutno ima više od 1.800 zaposlenih.

U kategoriji tvrtki srednje veličine Zlatnu kunu dobila je tvrtka Olimp. Olimp je prva i jedina tvornica u Hrvatskoj koja proizvodi potpaljivače. Posluje od 2012. godine i trenutno u zaleđu Benkovca zapošljava 30 ljudi. Kocke za potpalu izvozi u 52 zemlje, od Engleske preko cijele Europe do Saudijske Arabije.

Nagrada za najuspješniju banku pripala je Erste&Steiermärkische banci, a priznanje za najuspješnije društvo za osiguranje pripalo je Wiener osiguranju VIG.

Zlatna kuna za životno djelo uručena je Darinku Bagi, bivšem dugogodišnjem predsjedniku uprave Končar Elektroindustrije i sadašnjem predsjedniku Udruge Hrvatski izvoznici.

Priznanje za najinovativniju tvrtku dobila je tvrtka Orqa koja je osnovana 2018. godine i bavi se s razvojem video-naočala za pilote dronova te je vodeća regionalna tvrtka u industriji bespilotnih letjelica (dronova).

Plenković: Vlada će nastojati pomoći gospodarstvu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uz ostalo je na dodjeli nagrada rekao da su gradnja Pelješkog mosta, ulazak u Schengen i eurozonu dugoročni uspjesi koji će se odraziti na gospodarstvo.

Prema njegovim riječima, nakon niza godina s relativno niskom stopom inflacije sada se suočavamo s višim stopama te u takvoj situaciji Vlada mora pojačati intervencije, što je i učinila.

  • Vlada svojim mjerama nastoji rasteretiti pritisak i udarac na standard hrvatskih građana, pomoći gospodarstvu i kompanijama da premoste ovu krizu, istaknuo je Plenković
  • Ove godine smo dodali kao jedan od kriterija, naravno uz ovaj financijski dio, održivost. Održivost i zelena tranzicija su uspjeh budućeg poslovanja, rekao je Luka Burilović, direktor HGK.
  • Unatoč i usprkos izazovnoj godini naša tvrtka će ove godine postići rekordan prihod i rekordnu dobit, a ova nagrada HGK je savršena validacija svim našim zaposlenicima koji su vjerno utkali svoje znanje i trud u uspjeh naše tvrtke, naglasio je Ivan Jelušić, dobitnik Zlatne kune za najinovativniju tvrtku (Orqa d.o.o.).
  • Ovo je na neki način priznanje našem radu, kao što je bilo rečeno. HGK stvarno predstavlja i daje priznanje našim gospodarstvenicima, dakle, firmama koje doista vuku i stvaraju nove vrijednosti u hrvatskoj, istaknuo je Željko Pavlin, dobitnik Zlatne kune za najbolju veliku tvrtku (Hs produkt d.o.o.).
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *