Lipik uskoro postaje studentski grad

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U Lipiku je 20. lipnja potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji između Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA i Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku – Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Sporazum je prvi korak uspostavljanja suradnje u nastavnoj i znanstvenoj djelatnosti u visokom obrazovanju ova dva čimbenika, s ciljem povezivanja područja umjetne inteligencije, programskog inženjerstva i novih tehnologija. Njime su pokrenuti administrativni procesi vezani uz uspostavu studijskog, kao i programa cjeloživotnog učenja u Lipiku, a predstavlja važan korak prema ostvarivanju cilja da Lipik postane prepoznato središte za razvoj umjetne inteligencije u Hrvatskoj – prenosi Compas.

Program će se provoditi u suradnji s Gradom Lipikom, Lipičkom razvojnom agencijom LIROM, odnosno Centrom za umjetnu inteligenciju, a sporazum su u ime Fakulteta potpisali dekan Borislav Miličević te Darian Husko, direktor LIRA-e.

U nazočnosti gradonačelnika Lipika Vinka Kasane, voditelja AI Centra Dejana Iličića, prodekanafakulteta Berislava Andrlića te nastavnika Roberta Ildbeka i Kristiana Đokića tako je zaživjela ranije rođena ideja usmjerena na pokretanje studijskog programa u Lipiku.

Zadovoljstvo dogovorom izrazio je gradonačelnik Vinko Kasana.

„Kod pokretanja AI Centra imali smo viziju da nećemo stati samo na osnovnoj edukaciji za početnike, već ćemo se usredotočiti na srednje i visoko školstvo. Zato raduje ovaj Sporazum i buduća suradnja s Fakultetom kao i činjenica da je Lipik učinio željeni iskorak u tom smjeru“, kazao je gradonačelnik te dodao da tome u prilog ide i nedavno kupljena Vila Osječanka koja bi služila u tu svrhu. Upravo ta investicija, zaključio je, pokazuje našu posvećenost podržavanju inovacija i pružanju najboljih uvjeta za buduće studente.

S ovim se složio i direktor LIRA-e Darian Husko koji je potvrdio zajedničke napore da u Lipiku zaživi ovakav oblik visoko obrazovnog programa s obuhvaćanjem navedenih cjelina, na što se nadovezao Dejan Iličić, koji je ustvrdio da bi Lipik uskoro mogao postati studentski grad sa svim podrazumijevajućim popratnim sadržajima koje grad tog statusa treba imati. “To i jest naš konačni cilj, ali za to treba nekoliko godina”, rekao je, “no zadovoljni smo ovim sporazumom jer nam omogućava da već sljedeće godine krenemo s provedbom dijelova nastave i stručne prakse u Lipiku kad bi u naš grad trebali pristići prvi studenti.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)