Ministrica Vučković na radnom sastanku u Lipiku: „Izazovi s kojima se susrećemo trebaju biti smjer zajedničkog djelovanja“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom posjeta Lipiku održala je radni sastanak s požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić te čelnicima gradova i općina na čelu s lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom. Na sastanku su otvorene aktualne teme razvojnih smjerova i izazova poljoprivrede na području Požeško-slavonske županije kao što su upravljanje poljoprivrednim zemljištem, katastarske izmjene koje obuhvaćaju poljoprivredno zemljište, afrička svinjska kuga, a bilo je govora i o projektima usmjerenim razvoju poljoprivrede ovoga kraja – prenosi Požeško-slavonska županija.

Ministarstvo poljoprivrede je proteklih sedam godina na području Požeško-slavonske županije ugovorilo projekte i programe u vrijednosti 85 milijuna eura od kojih je do danas isplaćeno 78 milijuna, uz izravna plaćanja u vrijednosti preko 140 milijuna eura. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sastanku je naglasila kako resorno ministarstvo i dalje stoji na raspolaganju, a statistika govori kako razvoj poljoprivrede na području Požeško-slavonske županije ide u pravome smjeru.

– Obrazovna i starosna struktura poljoprivrednika na području Požeško-slavonske županije je vrlo obećavajuća. Vi ste jedina kontinentalna županija koja u strukturi vlasnika ima najmanje onih od 65 godina što ukazuje na porast mladih koji se bave poljoprivredom. S druge strane, svjesni smo kako i ovdje ima izazova kao što je pad stočarstva i rješavanje toga i sličnih problema nam treba biti smjer zajedničkog djelovanja – rekla je Vučković.  

Ono o čemu se posebno razgovaralo bila je zaraza afričkom svinjskom kugom koja je vrlo aktualna u susjednim županijama. Iako na području Požeško-slavonske županije nema zabilježenih slučajeva, preventive radi, poduzimaju se koraci kako bi se učilo sve što je moguće da se ni ne pojavi, a na tragu toga oformljen je lokalni stožer za suzbijanje.

– Afrička svinjska kuga je velik problem u našoj blizini i nama je svaki stočni fond od iznimne važnosti posebice za ljude koji od toga žive. Kako bi poduzeli sve mjere koje možemo u smislu prevencije, naša inicijativa prema ministarstvu je da se razvije program potpore poljoprivrednicima koji se ne nalaze u zahvaćenom području, a kojim bi se povećala razina biosigurnosti kako do zaraze ne bi niti došlo – rekla je Jozić.

Ministrica Vučković pozdravila je apel županice Jozić i čelnika gradova i općina te potvrdila kako će se u okviru službi Ministarstva poljoprivrede isti program i oformiti u cilju prevencije u područjima koja se ne nalaze u zoni ograničenja.

Sastanak je bio prigoda i za razgovor o sredstvima osiguranim odlukom Vlade Republike Hrvatske u proračunu Ministarstva poljoprivrede za štete nastale na poljoprivrednim usjevima uslijed olujnog nevremena. Ministrica Vučković upoznala je kako će se postupak isplate sredstava odvijati u dvije faze od čega će prvi krug isplate biti u studenome prema podacima iz Registra štete.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *