Održan 13. Astro party na Papuku

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Usprkos lošim vremenskih prilikama te nevremenu koje je zadesilo požeštinu ovoga vikenda na Papuku je održan još jedan Astro party 13. po redu. Zbog izvanrednih okolnosti te lošeg cestovnog pristupa planiranoj lokaciji koje je uzrokovalo nevrijeme na Metaljci kod sela Mrkoplje na Papuku organizatori događaja odlučili su isti prebaciti u Striježevicu kod Jezera.

Na navedenoj lokaciji je postavljen teleskop za promatranje neba koji su mogli koristiti svi zainteresirani. Nažalost vrijeme nije poslužilo ljubitelje astronomije koji su zbog oblaka bili zakinuti za promatranje neba i zvijezda.
Tijekom događaja posjetitelji part-ija su bili upućeni u korištenje programa Globe at Night.
Globe at Night (Globus po Noći) je međunarodna inicijativa građana-znanstvenika čiji je cilj podizanje svijesti o utjecaju svjetlosnog zagađenja. Tijekom večeri korištenjem programa moglo se izmjeriti i poslati zapažanja svjetline noćnog neba. Navedena aplikacija može se koristiti i na drugim područjima a sve u smislu mjerenja svjetlosne “zagađenosti” prostora.
Druženje je nastavljeno uz razgovor o astronomiji u lokalnom kafiću. Neumorni organizatori događaja i ove godine su bili Miroslav Mesić i Zdravko Dragaš uz partnerstvo i podršku HPD “Sokolovac” Požega i OŠ “Vilima Korajca” iz Kaptola.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika