Osnovna škola Lipik kreće u realizaciju projekta jedinstvenog na širem području

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Na području Grada Lipika još je jedan izuzetno vrijedan projekt, za koji se može reći da je jedinstven na širem području, zakoračio u početnu fazu realizacije. Naime, u Osnovnoj školi Lipik potpisan je ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novog objekta Škole u prirodi, Osnovne škole Lipik – prenosi Požeško-slavonska županija.

Radi se o projektu izrade projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju nekadašnje područne škole u Skenderovcima i vrijednost je nešto viša od 86 tisuća eura, dok je projekt u cijelosti vrijedan 4,7 milijuna eura.

Nakon otvorenog postupka javne nabave male vrijednosti i devet pristiglih ponuda, od kojih osam pravovaljanih, kao ekonomski najpovoljnija ponuda odabrana je ona tvrtke PO-MARK, s čijim je direktorom Mariom Galićem, ravnateljica Osnovne škole Lipik, Klaudija Kovač, potpisala ugovor.

Ravnateljica Kovač upoznala je kako se radi o zgradi nulte energije, koja će biti posebna i po tome što se lokacija ulaganja nalazi na proplanku gdje je sada derutna zgrada nekadašnje područne škole, a u budućnosti će niknuti nova ljepotica, kako je ravnateljica istaknula, jedinstvena na širem području.  

– Posebno zahvaljujem našem osnivaču Požeško-slavonskoj županiji koja nama školama uvijek daje podršku pa tako i u ovom velikom projektu. U ovoj fazi očekuje nas izrada projektno-tehničke dokumentacije koja će pripremiti sve za izgradnju nove zgrade koja će sadržavati trideset dvokrevetnih soba s kupaonicom, dvije pametne učionice, konferencijsku dvoranu, prostor za sport, modernu kuhinju s blagovaonicom, ostavu, urede, praonicu rublja, sanitarne čvorove, terasu na otvorenom, krov za motrenje zvijezda i druge funkcionalne prostorije. Izražavam posebno veselje jer ovakvog objekta nema na širem području, najbliži sličan objekt je na području Orahovice i vjerujem kako će godinama služiti učenicima iz cijele naše županije i šire – rekla je ravnateljica Kovač.

Zadovoljstvo početkom realizacije ovog jedinstvenog projekta izrazio je i gradonačelnik Grada Lipika, Vinko Kasana.

– Najmanje što mogu je izraziti oduševljenje zbog ovog iznimnog projekta usmjerenog na poboljšanje uvjeta naših učenika. Potaknut praktičnim primjerima, nemam nikakvih sumnji u uspješnu realizaciju. Ovaj projekt predstavlja značajan korak naprijed za naš grad i županiju, istovremeno pridonoseći implementaciji inovativnih pristupa obrazovanju na otvorenom. Naša regija obiluje poviješću i posebnostima koje će biti izuzetno zanimljive, kako za naše, tako i za učenike iz ostalih regija Hrvatske. Radujem se novom objektu u Skenderovcima i čestitam svima uključenima na ovom vrlo inspirativnom projektu – istaknuo je gradonačelnik Kasana.

Za projekt „Škola u prirodi“ iz javnog poziva „Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije“, putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, osigurano je devedesetpostotno financiranje, dok će se preostalih 10% sufinancirati iz proračuna Požeško-slavonske županije, a tehničku pomoć pruža Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Županica Jozić istaknula je kako se radi o razvojnom projektu koji će biti od velike koristi osnovnoškolcima s područja županije, a učenicima iz ostatka Republike Hrvatske omogućiti da istraže prirodna, kulturna i povijesna bogatstva Požeško-slavonske županije.

– Ni malo me ne iznenađuje ovaj iskorak jer je Osnovna škola Lipik već uistinu dugi niz godina predvodnik promjena. S obzirom na brojne nagrade, ova tematika Škole u prirodi i zgrada nulte potrebe za energijom je nešto što se mogu reći i očekivalo od škole u Lipiku. Čestitam od srca svima koji su pridonijeli ovom projektu i veselim se vidjeti kako će arhitekti osmisliti prostor i ostvariti sve što je zadano u ugovoru. Škola u prirodi kao prvi projekt takvog tipa u županiji, a i šire,  jedan je značajan projekt koji će našoj djeci omogućiti kvalitetnu školu u prirodi, a zasigurno, djeci iz drugih krajeva omogućiti da dođu ovdje, upoznaju se i nauče više o Slavoniji i svemu što nudi. S obzirom na to da se Vlada Republike Hrvatske odredila da će u ovom razdoblju značajna sredstva ulagati upravo u osnovno školstvo, uistinu se nadamo da ćemo po završetku projektno-tehničke dokumentacije čim prije ishoditi sredstva da ovaj projekt i zaživi na području Grada Lipika – rekla je županica Jozić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)