Planinari HPD Gojzerica i HZZO-a planinarili u Bosni i Hercegovini na planini Motajici

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U nedjelju, rano ujutro, 15 članova HPD Gojzerica Požega (HZZO i podružnica Oriovac) uputilo se automobilima prema Bosni i Hercegovini, odnosno na 15. slet planinara na planini Motajici koji je povodom dana svog društva organiziralo Planinarsko društvo Videta Srbac. Motajica je planina na sjeveru Bosne i Hercegovine, pruža se u duljini od 12 do 15 kilometara i širini oko 7 km, duž desne obale rijeke Save. S obzirom da su naši planinari često gledali Motajicu sa sjevera, s „naše“ slavonske strane koja je odavala dojam visoke, markantne planine, ovo je bila dobra prilika za uspon, posjetu i ugodno druženje s članovima PD Videta.

Okupljanje svih učesnika bilo je u Etno selu Ćirić, gdje ih je domaćin dočekao raširenih ruku i svim raspoloživim sredstvima za okrjepu, što je s obzirom na predviđene ljetne temperature bilo vrlo ugodno iznenađenje.

Nakon pozdravnog govora domaćina, 50-ak učesnika sleta krenulo je na stazu dugačku cca 13 km, laganim tempom prema Gradini, najvišem vrhu Motajice na 652 mnv. U prilog im je išla činjenica da staza cijelom svojom trasom prolazi šumom, uglavnom hrasta i bukve, koji su im pružali osvježavajući i toliko potreban hlad s obzirom na vrlo visoku dnevnu temperaturu.

Putem su mogli primjetiti mnoge posebnosti prirode – bogatstvo šumskog cvijeća i raslinja, brojnih dugačkih potoka i izvora, pa je uspon mjestimično uz žubor, boje i mirise (prašinu, komarce, obada J ) podsjećao na prolazak tropskim krajolikom.

Na Motajici je nekada postojalo i nekoliko kamenih rudnika granita, o čijem su se postojanju također uvjerili, jer su se putem mogli pronaći njihovi ostatci u vidu neobičnih kamenih gromada i zanimljivih kamenčića koje su ponijeli kao suvenir.

Nakon nekoliko pauza duž staze i mjesta za okrjepu na kojima je domaćin planinarima dopremio osvježenje (svježu, hladnu vodu, čaj, jabuke) i uspona od cca 3 sata planinari su stigli do samog vrha Gradina. Na vrhu se nalazi geodetski toranj i nekoliko odašiljača od kojih je najveći poslužio kao vidikovac i s kojeg se ponosno zavijorila zastava HPD Gojzerica.

Slijedio je malo duži odmor i fotografiranje, te povratak i spuštanje do planinarske kuće Mitrov točak gdje je domaćin za sve učesnike tradicionalno pripremio dobar planinarski grah, koji uvijek izliječi sve boljke. Veselo druženje nastavilo se do poslijepodnevnih sati uz hladne napitke i glazbu, a noge nisu bile umorne čak ni za pokoji ples.

Nakon još jednog izleta provedenog u dobrom društvu, prirodi i otkrivanju nekih novih zanimljivih lokacija planinari HPD Gojzerica, zadovoljni i sretni krenuli su natrag prema Hrvatskoj, uz komentare koliko su gostoljubivi bili domaćini PD Videta i koliko su potrudili oko organizacije ovog izleta. Na rastanku su već dogovoreni neki novi zajednički susreti koje s veseljem očekujemo.

Vodič ovog zanimljivog izleta je bio Frano Barišić.

HPD Gojzerica Požega – Žana Ašprijan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)