Požeški kotlić 2024. – Prijava natjecatelja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U organizaciji Turističke zajednice Grada Požege u parku pored Orljave 1. svibnja održava se tradicionalno natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca – “Požeški kotlić”. Ovaj događaj svake godine okupi brojne natjecatelje iz cijele Slavonije. Manifestacija je otvorenog karaktera i namijenjena je natjecateljima, ali i svim posjetiteljima koji žele sa svojom obitelji provesti ugodno vrijeme na otvorenom u Požegi. Uz nezaobilazni prvomajski čobanac koji će i ove godine pripremiti Lovački savez Požeško – slavonske županije, sve posjetitelje očekuje bogata ugostiteljska ponuda i zabava za najmlađe, a za dobro raspoloženje pobrinut će se Tamburaški sastav Paori.

Požeški kotlić ove godine donosi nekoliko noviteta koji će učiniti ovu tradicionalnu manifestaciju još privlačnijom za sve posjetitelje. Osim uobičajenog natjecanja u pripremi slavonskog čobanca, ova godina donosi i suradnju s Udrugom Požeški čuvari baštine i tjednikom Kronika požeško-slavonska, kako bi se održalo otvoreno prvenstvo u pripremi roštilja – Grill Slavonica. Uz to, manifestacija će ove godine uključiti i obiteljsku biciklijadu u suradnji s BBK Požega, pružajući priliku za aktivno sudjelovanje i zabavu cijelim obiteljima, a zahvaljujući suradnji s Lovačkim savezom Požeško-slavonske županije, posjetitelji će imati priliku uživati u pravom, slavonskom čobancu.

Turistička zajednica Grada Požege kao organizator gradske manifestacije „Požeški kotlić“ poziva sve zainteresirane da se prijave na natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca.

 • Sudjelovanje na natjecanju se ne naplaćuje (nema kotizacije za natjecatelje)
 • Svaki natjecatelj nakon ocjenjivanja raspolaže svojim čobancem (dijeli ga prijateljima i znancima BESPLATNO).
 • Prodaja natjecateljskog čobanca nije dopuštena.
 • Popunjenu prijavnicu dostaviti najkasnije do 25. travnja 2024.  u TZ Grada Požege

Turistička zajednica za sve natjecatelje osigurava natjecateljsko mjesto, meso, vodu, drva za potpalu i natjecateljsku pregaču, dok je svaki natjecatelj dužan osigurati kotlić za kuhanje i začine prema vlastitom receptu.

Prijavnica za natjecatelje:Pozeski-kotlic-2024.-prijavnica-natjecateljPreuzmi

PROPOZICIJE ZA NATJECANJE U  KUHANJU SLAVONSKOG ČOBANCA

 1. Organizator natjecanja je Turistička zajednica Grada Požege.
 2. Natjecanje se održava 1. svibnja 2024. g. (srijeda) u parku pored Orljave, s početkom u 11,00 sati.
 3. Svi prijavljeni natjecatelji dužni su pristupiti na mjesto natjecanja 1. svibnja 2024. g. najkasnije do 9,00 sati.
 4. Turistička zajednica Grada Požege osigurava:
 • meso – 3 kg po kotliću (svinjetina i junetina)
 • pitku vodu
 • drva za potpalu
 • natjecateljsko mjesto
 • natjecateljsku pregaču
 1. Svaki natjecatelj donosi:
  • svoj kotlić (najmanje 7 litara) i nogare
  • sve začine i dodatke
  • radnu plohu za rezanje mesa, nož i grabilicu
 2. Natjecanje traje 3 sata.
 3. Natjecatelji ne smiju dodavati svoje meso, niti smanjivati količinu dobivenog mesa i  vode.
 4. Organizator imenuje prosudbenu komisiju (žiri) od tri (3) člana. Predsjednik komisije  vodi brigu o tome da se svi natjecatelji pridržavaju ovih propozicija. Nepridržavanje ovih propozicija znači DISKVALIFIKACIJU
 5.  Ocjenjivački sud će ocjenjivati: bojupostojanostokus opći dojam
 6.  Svaki natjecatelj dobiva zdjelicu za uzorak i  grabi u nju jednu (1) grabilicu čobanca za ocjenjivanje, te čeka da organizator pokupi uzorke. (NATJECATELJI NE SMIJU SAMI NOSITI UZORKE KOMISIJI)
 7. Uzorci čobanca ocjenjuje se pod šifrom. Svaki natjecatelj izvlači po jedan par  zatvorenih kuverti u kojima je identifikacijska oznaka. Prilikom predavanja uzorka  jedna kuverta stavlja se ispod uzorka, a drugu zadržava natjecatelj. Ove kuverte ostaju zatvorene do proglašenja rezultata natjecanja.
 8.  Turistička zajednica Grada Požege nagradit će tri najuspješnija natjecatelja.
 9.  Svi natjecatelji dužni su osigurati jednu porciju slavonskog čobanca za ocjenjivanje. S ostatkom porcija slavonskog čobanca natjecatelji slobodno raspolažu, bez mogućnosti prodaje istog – poručili su iz Turističke zajednice Grada Požege.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *