Požeški mediji i požeški političari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Prethodnih dana medijske stupce požeških i susjednih portala zaokupila je objava zaključaka o odabiru korisnika potpora za financiranje programskih sadržaja elektroničkih medija na svom području, odnosno liste koje pokazuju tko će sve od medijskih kuća dobiti gradska i županijska sredstva te u kojem točno iznosu.
Da se u Požegi i Požeško-slavonskoj županiji samo jedna naoko uobičajena aktivnost kao što su potpore medijima ne može provesti na jednostavan, transparentan, a u konačnici moglo bi se reći i donekle pravedan način po uzoru na druge gradove i županije u Republici Hrvatskoj, zasigurno je “posebna specijalnost” kako grada tako i županije.

Neki, stariji i iskusniji portali Požeštine naslućujući neslavan rasplet ove “priče” nisu se čak niti prijavili za ovakvu vrstu potpore u radu i djelovanju.
Stvarne argumente i razloge izostanka njihovih prijava ne bi komentirali.
Jednom netko “pametan” reče: “Nikada ne možeš učiniti da svi budu podjednako zadovoljni, no zato možeš učiniti da svi budu podjednako nezadovoljni”.
Tko zna kako bi ovaj postupak potpora medijima završio da su za citiranu mudru izreku znali naši lokalni političari.

Tako je već objavljena odluka o potporama u Gradu Požegi poništena novom odlukom gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića uz obrazloženje možebitnog sukoba interesa predsjednice Povjerenstva i vlasnika jednog medija.

Županica Antonija Jozić i njeno Povjerenstvo imali su možda i lakši posao jer se na poziv nisu niti prijavila dva najstarija požeška portala.
Trenutno najmlađem požeškom portalu, Požeški.hr koji se prijavio na objavljeni poziv Požeško-slavonske županije uvažena županica sa skromnim mjesečnim primanja u iznosu od 18.701,22 kune (neto plaća) i njeno “stručno” Povjerenstvo prema njima znanim kriterijima dodijelili su “značajna” sredstva u iznosu od 12.000,00 kuna – naša čitanost je iznad 400 tisuća pregleda mjesečno s čime smo zasigurno jedan od dva najčitanija portala na području naše županije, dok je dvojim portalima koji zajedno nemaju 2000 pregleda mjesečno – dodijelila svakome 24.000,00 kuna.
Tako sam, kao Glavni urednik i vlasnik portala Požeški.hr odustao od dodijeljene potpore, zahvalio županici Jozić na “izdašnim” sredstvima jer smatram da županica ovaj novčani iznos može puno bolje i korisnije utrošiti u neke druge svrhe.

Možda bi taj novac korisnije utrošila Turistička zajednica Požeško-slavonske županije.
O načinu trošenja novca Turističke zajednice Požeško-slavonske županije na čelu s nesmjenjivom direktoricom Majom Jakobović, već smo pisali u jednom od naših prethodnih članaka koji možete pročitati ovdje.

No, samo da podsjetimo kako zagrebačke tvrtke dobro posluju s Turističkom zajednicom Požeško-slavonske županije.
Tako je za trominutni film tvrtki Balduči film d.o.o. plaćeno 62.500,00 kuna. I da ne zamaramo, još za nekoliko zagrebačkih tvrtki među kojima je i tvrtka SALAR, Digital media – tvrtka koja nije vidljiva na službenim stranicama FINE (FINIINFO) pod takvim nazivom, čije je postojanje upitno ali je ta tvrtka neupitno “uprihodila” 55.000,00 kuna.
Sveukupno su zagrebačke tvrtke prošle godine od Turističke zajednice Požeško-slavonske županije uprihodile nevjerojatnih 576.500,00 kuna.
Za zagrebačke firme županijski budžet ima gotovo 600 tisuća kuna, dok za medije iz Požeško-slavonske županije ima “čak” 252.000,00 kuna.

Sve pohvale i županici i njenoj direktorici Turističke zajednice jer navedene zagrebačke tvrtke poreze i prireze plaćaju Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a lokalni mediji i portali svaku svoju kunu ostave u našem gradu i našoj županiji.
Poštovane čitateljice i čitatelji portala Požeški hr, zahvaljujemo Vam na podršci koju nam pružate od našeg osnutka.
Bitno je istaći da niti jedna novčana potpora ne može zamijeniti sada već impozantan broj Vaših pregleda i “lajkova”, a to je zapravo pravi smisao našeg postojanja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika