Požežanka Iva Papac odbojkašku karijeru nastavlja u austrijskoj Bundesligi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Iva Papac dobro je poznato ime u odbojkaškim krugovima u Lijepoj našoj, dugo godina jedna od nositeljica igre ŽOK Nove Gradiške i u Superligi i kasnije u drugom razredu ženske odbojke, Prvoj ligi – prenosi Sportalo.hr.

– Nakon završene sezone 2022/2023 ukazala mi se poslovna prilika u Austriji te se ubrzo nakon toga također otvara mogućnost igranja odbojke, stigao je poziv kluba koji igral njihovu Bundesligu, njihov najviši rang. Klub u kojem trenutno igram i treniram je Erzbergmadln Eisenerz/Trofaiach. Nako prošle sezone odlučili su pojačat svoju ekipu dovodeći mene i još nekoliko igrača te novog trenera koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine – prepričala nam je Iva kako je stigla do austrijskih parketa.

Koliko joj je odbojka važna i prirasla srcu možda bi najbolje rekli silni kilometri koje je “gazila” dugi niz godina putujući svakodnevno iz svoje Požege u Novu Gradišku na treninge, na utakmice i širom Lijepe naše, od Dubrovnika do Vukovara. Silna ljubav prema ovo sportu odvela je Ivu i u trenerske vode pa je odvajala vrijeme da prenese svoje znanje i iskustvo mladim igračicama Nove Gradiške, ako su upile samo dio posvećenosti, sigurno će iz novogradiškog inkubatora izaći nove sjajne igračice.

 Sami dolazak u klub i početak je bio i bolji od očekivanog. Bilo je lako prilagoditi se timu igračica, treneru, njihovom režimu i načinu treniranja. S obzirom da sam u fazi učenja njemačkog jezika sve obaveze i zadatke mi olakšavaju trener Muhamed Ali Barjaktarević i nekoliko igračica iz kluba koji također govore našim jezikom – rekla nam je Iva.

Iva je sjajan primjer kako naši mladi ljudi koji silom prilika, odnosno neprilika u našoj domovini, odlaze u inozemstvo tamo kao jedan od prioriteta imaju nastavak svojih sportskih karijera. Ljubav koja se godinama gradi ne može se ugasiti samom promjenom životne sredine. Inače obitelj Papac je pravi rudnik sportskih dijamanata, osim Ive u ŽOK Nova Gradiška je igrala i njena mlađa sestra Blaška, dok su nećaci Aurora i Vito buduće zvijezde. Zapravo, za Auroru već sada možemo reći da je jer je sjajna u dresu zagrebačke HAOK Mladost, dok je Vito sjajan nogometaš koji nastupa u mlađim kategorijama Slaven Belupa. Sjajna je to priča, obitelj koja je posvećena sportu, a istovremeno je tužno da sreću moraju tražiti van domovine.

Hrvatska odbojka i ono što mi Hrvati imamo a mislim na talent, posvećenost i prvenstveno moć kao igrači i igračice je neopisivo! A pogotovo kad genetika odradi svoje misleći na fizičku spremnost pogotovo kod moje obitelji gdje smo svi visoki i talentirani. Žalosno je što odlazimo van, neki da bi zaradili a neki da bi se još naigrali odbojke i ostalih sportova uz jako dobre uvjete. Za kalibre igrača kao što smo smo mi svi se otimaju! I onda kad odeš van gdje opet i radiš i igraš odbojku kao što sam i prije, samo je sve puno lakše, jer ono što radiš i čim se baviš netko jako cijeni i poštuje – zaključila je Iva pogodivši u bit problema hrvatske odbojke, ali i hrvatskog sporta u cjelini!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *