Predstavljen projekt LIFE SUPport – Projekt očuvanja bjeloglavog supa u Hrvatskoj

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Na otoku Cresu, u mjestu Beli, početkom rujna predstavljen je projekt LIFE SUPport, u kojem je jedan od partnera i HEP –Operator distribucijskog sustava.

Projektom LIFE SUPport, ukupno vrijednim 2,16 milijuna eura , od čega se 60 posto financira iz programa LIFE Europske unije, unaprijedit će se zaštita bjeloglavih supova i uvjeti njihova gniježđenja u Hrvatskoj. Projekt, koji počinje u siječnju 2023. godine, tako donosi rješenja za najvažnije prijetnje bjeloglavim supovima: nedostatak hrane, uznemiravanje tijekom gniježđenja, trovanje i elektrokuciju.

Trenutačno u Hrvatskoj ima oko 120 gnijezdećih parova supova i to na području kvarnerskih otoka Cresa, Krka, Plavnika i Prvića te Parka prirode Učka. Projektom LIFE SUPport njihova se populacija želi ojačati te im se omogućiti povratak i na povijesna gnjezdilišta u kopnenom dijelu zemlje.

Vodeći partner na projektu LIFE SUPport je Udruga BIOM, a uz HEP ODS, partneri su Javna ustanova „Priroda“ Primorsko-goranske županije, Poljoprivredna zadruga „Otok Krk“ i Vulture Conservation Foundation. Pridruženi partner projekta je Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *