Specijalizacija župnih animatora Požeške biskupije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U organizaciji Povjerenstva Požeške biskupije za pastoral mladih u Domu sv. Augustina u Velikoj, 26. i 27. lipnja 2023. održava se drugi krug edukacije animatora koji su prošli prvi stupanj, specijalizacija na temu „Karitativno djelovanje u župi“. Sudjeluju mladi iz župe sv. Marije Magdalene, Bebrina; sv. Kuzme i Damjana, Kuzmica; sv. Terezije Avilske, Požega; sv. Leopolda Mandića, Požega; sv. Antuna Padovanskog, Staro Petrovo Selo; sv. Petra i Pavla, Kaptol; sv. Josipa, Slatina i sv. Barbare, Jakšić. Program specijalizacije pripremio je i vodi Marijan Pavelić, biskupijski povjerenik za mlade, u suradnji s ravnateljicom Caritasa Katarinom Paulić i tajnikom Mauriziom Rezom, vjeroučiteljima Patricijom Brdar, s. Slavkom Vrbanić, Ivanom Čurčić te psihologinjom Nikolinom Bodolović.

Prvoga dana specijalizacije mlade je u Velikoj posjetio požeški biskup Antun Škvorčević. Kazao je kako se veseli što su se nakon završetka nastavne godine tako organizirali da dođu na ovu specijalizaciju za animatore. Napomenuo je kako je u životu važno stjecati znanja i vještine, ali puno važnije od onih tehničkih jesu duhovne vještine, jer je čovjek biće koje nije stvoreno samo da bi nešto proizvodio, nego da kroz duhovne vještine pristupi Bogu i ljudima te na taj način raste u dubokom iskustvu vlastitog bića. Izrazio je radost što im se kroz edukaciju za animatore omogućuje da pronađu sebe. Kazao je kako se na taj način uključuju u dinamizam postojanja bez kojeg ostaju siromašna bića. Podsjetio ih je na iskustvo virtualnih igara, gdje im ne trebaju drugi, zatvaraju se u sebe, potvrđuju u samodostatnosti i tako se osiromašuju za dinamizam zajedništva u kojem jedni drugima pristupamo dubinom svoga bića kojoj je ime osoba, stječemo iskustvo svoje jedinstvenosti i neponovljivosti. Ustvrdio je da o dinamizmu koji se zbiva u susretu osoba ne znamo do kraja izreći svu istinu, ali otkrivamo u njemu jednu od bitnih sastavnica misterija našeg osobnog postojanja i zbog toga želimo u nutrini svoga bića biti blizu Bogu te se susretati, očitovati povjerenje i ljubav prema drugim ljudima. Biskup je pozvao mlade da budu animatori koji će biti vješti u duhovnom komuniciranju s drugima, a napose s Bogom.

Spomenuo je zatim veliko značenje njihove jedinstvene i neponovljive osobe kao Božjeg djela, upozorivši da je važno živjeti iskrenost onoga što oni jesu u dubini svoje osobe. Podsjetio je kako je sv. Augustin volio govoriti: „Grande profundus est ipse homo“ – „čovjek je velika dubina“ koja može biti ispunjena svjetlom, ljubavlju i plemenitošću, sav za drugoga, ali jednako tako može biti „provalija“ puna mrak, zla i sebičnosti, biće izgubljeno u vlastitoj samoći. Podsjetio je kako se čovjek pojavio na svijetu Božjom voljom te je važno pronaći stil komuniciranja s njime i biti ispunjen njegovom blizinom, i nikada ne ostati sam. Kazao je mladima kako Bog ima svoj naum sa svakim od njih, pa im na svoj način upućuje pitanje kao poroku Izaiji: „Koga da pošaljem? I tko će poći?“, na što je on odgovorio „Evo me, mene pošalji!“ Istaknuo je kako Bog po svojim suradnicima želi pomoći drugim ljudima da rastu i budu što potpunije njegovi te tako i u Hrvatskoj upućuje svoj poziv, ne samo svećenički i redovnički, nego ponajprije krsni. Podsjetio je da je Gospodin naš Isus Krist poput svijeće, koja mora dogorijevati da bi svjetla bilo, u vazmenom otajstvu svoje muke, smrti i uskrsnuća bio jači od mraka zla i smrti, te u njemu pronalazimo smisao života koji se daje za druge te se u tom sastoji naše temeljno krsno poslanje.

Biskup je dodao kako je Isus Krist objavio da je polaganje sebe za drugoga zakonitost Božjega trojstvenog bića, gdje Otac predaje sebe Sinu a Sin Ocu u vezu ljubavi Duha Svetoga te mu je drago što na ovom susretu nastoje razmišljati o Caritasu, ljubavi u Božjem izvornom smislu te tragaju za vještinama kojima će je ostvarivati. Pozvao je mlade da se ne boje polagati sebe za drugoga te tako pomagati ljudima u svojim župama, ne samo materijalno, nego blizinom i razumijevanjem, poštovanjem i suosjećanjem. Još ih je potaknuo neka posvjedoče kako nisu neki izgubljeni mladi naraštaj, i da ulažući svoju ljubav za druge ljude posvjedoče kako se u Hrvatskoj može učiniti puno toga polazeći od nesebičnosti. Podsjetio ih je da riječ animator dolazi od latinske riječi »anima«, što znači duša, te je animator onaj koji međuljudskim odnosima udahnjuje dušu, pokreće na život zajedništva s Isusom Kristom. Zazvao je na sve njih blagoslov da budu oduševljeni ljudi Isusovim modelom ostvarivanja vlastitog postojanja.

Kroz sudjelovanje u radionicama mladi imaju priliku saznati više o djelovanju biskupijskog Caritasa te naučiti kako organizirati razne akcije, a sve s ciljem da pomognu na području župnog pastorala. Cijeli program specijalizacije prožet je duhovnim i zabavnim sadržajima koji će pridonijeti da se mladi međusobno povežu, i učvrste svoj odnos s Bogom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)