Studijsko putovanje u Nizozemsku u sklopu provedbe projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U sklopu provedbe projekta UP.03.3.1.04.0009 Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika Poljoprivredno prehrambene škole Požega, kojemu je za cilj povećanje relevantnosti strukovnog obrazovanja kroz poboljšanje uvjeta za stjecanje praktičnih vještina, s ciljem postizanja veće zapošljivosti učenika srednjeg strukovnog obrazovanja u sektoru poljoprivrede, županica Antonija Jozić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić te pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport Požeško-slavonske županije Sunčica Bajić, zajedno sa ravnateljicom i predstavnicima Poljoprivredo prehrambene škole Požega te predstavnicima Prirodoslovne škole Karlovac i Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače otputovali su na studijsko putovanje u Nizozemsku na kojemu sudjeluju u brojnim edukacijama i izložbama – piše Požeško-slavonska županija.

Pri dolasku u mjesto Aalsmeer, delegacija Županije posjetila je prostore nizozemskog konglomerata cvjećara – Royal FloraHolland koji brine o održivom uzgoju cvijeća i njegovom plasmanu na međunarodno tržište, kao i najveću svjetsku aukciju svježeg cvijeća. Ovaj konglomerat ima 3800 članova, 5300 dobavljača, 2400 kupaca te 2700 zaposlenih. Ovdje se godišnje proda 3,3 milijarde ruža, 1,8 milijardi tulipana, 1,3 milijardi krizantema, a dnevno se proizvede čak 46 milijuna raznog cvijeća. Godišnji promet ovog konglomerata je 5,6 milijardi eura.

Studijskim putovanjem također je bila prigoda posjetiti i jug Nizozemske, mjesto Honselersdijk u okolici Rotterdama, gdje se nalazi najveća europska luka te informacijsko-edukacijski centar Tomatoworld koji promiče Nizozemsku kulturu uzgoja hrane u staklenicima na održiv način i time nesumnjivo značajno pridonosi svjetskom izazovu proizvodnje hrane.

U sklopu studijskog putovanja još će obići i najmlađi Nizozemski grad Almera poznat po aktivnoj implementaciji projekta Growing Green Cities, predstavljenog upravo tijekom izložbe Floriade Expo 2022., a koji omogućuje naseljavanje na području Oosterwolda, ali pod uvjetom da vlasnik čak 60% svog zemljišta koristi za organski uzgoj hrane, odnosno održiv način proizvodnje energije. Cilj cijelog projekta je smoodrživost cijelog područja, kao inicijalni primjer za globalnu samoodrživost.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)