Tradicionalni izlet Požeških planinara na Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Već po tradiciji i običaju planinari HPD-a “Sokolovac ” Požega i ove godine organizirali su prekrasan jesenski izlet na nezaobilaznu 25. Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici. Navedena manifestacija je postala nezaobilazan događaj za sve ljubitelje prirode, planinarenja i kestenja te slastica koji se od njega rade.
S prvim zrakama sunca ovog subotnjeg jutra vesela ekipa je krenula put svoga odredišta. Putovanje je trajalo gotovo dva sata uz jedno stajanje u životopisnom ugostiteljskom objektu s vrlo zanimljivim sadržajima koji se zaista rijetko mogu vidjeti.
Došavši na cilj ekipa je iskoristila vrijeme za jutarnju kavu, sendvič i pokoju fotografiju prije polaska na stazu. Ispred gradskog parka planinarska ekspedicija se pozdravila s prijateljima i domaćinima iz PD “Djed”, te nakon toga krenula autobusom do početne točke.

S polazišne točke krenulo se na obronke Zrinske gore te laganim hodom planinari su došli do šume kestena kojeg je ove godine bilo u izobilju. Izletnici su iskoristili ovu priliku da svoje vrećice napune ovim slatkim jesenskim plodovima. Nakon dva sata hoda planinari su došli do brda “Čukur” na kojemu su posjetili spomen obilježje “Slomljeni pejzaž” koje je postavljeno u čast poginulom snimatelju Hrvatske radiotelevizije Gordanu Ledereru.

Spomenik je u obliku kruga propucanog metkom koji simbolizira savršenstvo života i objektiv Ledererove kamere. Nakon kratke pauze i fotografiranja krenulo se na brdo “Djed” koje se nalazi iznad samog grada Hrvatske Kostajnice. Laganim hodom te prekrasnim pogledima koji su pucali prema rijeci Uni koja je bogata ribom te ugodna za kupanje i vožnju čamcima ekipa je došla do restorana “Djed” i vidikovca na njemu. Navedeno mjesto sastoji se od autohtone šume hrasta kitnjaka, običnog graba s pitomim kestenom, uređenim šetnicama i pogledom na Kostajnicu. Spustivši se u grad najhrabriji dio ekipe odlazi u stari Zrinski grad, utvrdu iz 14. stoljeća koja se proslavila u bojevima protiv Turaka i svojevrstan je simbol Hrvatske Kostajnice. Centralni dio Kestenijade ove godine se odvijao se ispred Gradske kuće i crkve Sv. Antuna Padovanskog.
Navedeni prostor je uređen u modernu šetnicu na kojoj su planinari mogli uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi hrane i pića te svim delicijama koje ovo podneblje nudi. Uz bogati kulturno zabavna program vrijeme je brzo proletjelo te su planinari u večernjim satima krenuli svojim kućama. Puni dojmova, sreće i zadovoljstva pozivaju vas da im se pridružite u planinarskim skitnjama. Koordinator izleta je bio predsjednik Društva Bruno Horvat.
Tekst i foto: Bruno Horvat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *