Trodnevna priprava za svetkovinu sv. Terezije Avilske u Požegi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U nedjelju, 15. listopada 2023. godine, slavi se svetkovina sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale i Katoličke gimnazije u Požegi te središnje gradske Župe. U pripravi za spomenutu svetkovinu organizirana je trodnevica tijekom koje u Katedralu hodočaste vjernici iz požeških župa sv. Leopolda Mandića, sv. Ivana Krstitelja i Duha Svetoga. Vjernici spomenutih župa predvode molitvu krunice, a njihovi svećenici misna slavlja uz sudjelovanje ministranata, lektora i župnih zborova.

U četvrtak, 12. listopada u Katedralu su hodočastili vjernici Župe sv. Leopolda Mandića. Euharistijsko slavlje predvodio je župni vikar Tomislav Varela. Tumačeći naviještenu Božju riječ iz Lukina evanđelja, posvijestio je vjernicima važnost zajedničke i osobne molitve te ih pozvao da budu ustrajni molitelji. Poticajne misli potkrijepio je primjerima iz života sv. Terezije Avilske koja je upravo kao moliteljica i današnjem vjerniku uzor i model za nasljedovanje.

Drugu večer trodnevne priprave uz sudjelovanje vjernika Župe sv. Ivana Krstitelja predvodio je župnik i dekan Požeškog dekanata Branko Šipura. U homiliji progovorio je o važnosti zajedništva koje se na osobit način očituje među vjernicima u župi. Upozorio je kako je đavao onaj koji razdvaja, razara i uništava, a Duh Sveti povezuje, učvršćuje i gradi. Podsjetio je vjernike na primjer sv. Terezije koja je, vođena Duhom Svetim, obnovila duhovni život brojnih samostana, reformirala karmelski red i utvrđivala sestre u zajedništvu. Plodovi njezina djelovanja, vidljivi i danas, i nama su primjer koji valja nasljedovati, poručio je dekan Šipura.

Posljednju večer trodnevice, 14. listopada u Katedralu hodočaste vjernici Župe Duha Svetoga, a nakon euharistijskog slavlja slijedi služba prvih Večernjih hvala svetkovine zaštitnice Katedrale koju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević. Potom mladi predvode molitveno bdijenje u prisutnosti relikvije sv. Terezije, na kojem sudjeluju mladi grada Požege te učenici i profesori Katoličke gimnazije u Požegi čija je sv. Terezija zaštitnica.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)