U državnom projektu “Dron liga” sudjeluju Tehnička škola Požega i Gimnazija Požega

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U petak, 30. lipnja 2023. u Gimnaziji Požega održan je sastanak vezan za državni projekt Dron liga u kojem Tehnička škola u Požegi sudjeluje drugu školsku godinu, a Gimnazija Požega ove školske godine u organizaciji Hrvatskog interdisciplinarnog društva (HID). Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Tom prigodom, članica udruge HID, gospođa Petra Čačić donijela je dronove DJI Tello, za daljnji praktični rad zainteresiranim učenicima – po jedan za Tehničku školu i Gimnaziju te dva za Udrugu informatičara Požeško slavonske županije.

Tehničkoj školi za istaknuto rješavanje zadataka u projektu dodijeljena je i prigodna nagrada – dron Dji Avata explorer combo (cijena oko 1300 EUR) koji će biti najbolji dron u kolekciji dronova Tehničke škole. Upravljanje ovim dronom mnogo je uzbudljivije iskustvo pilotiranja uz naočale Integra i jednoručni kontroler. Učenicima i voditeljicama timova Tehničke škole i Gimnazije dodijeljene su prigodne pohvalnice i zahvalnice za sudjelovanje u projektu.

Članovi tima Tehničke škole u Požegi u projektu Dron liga su učenici:
Luka Majstorović (3.f)
Karlo Makarević (3.f)
Patrik Nenadović (3.f)
Antonio Matijević (1.f)
Filip Mihaljević (1.f)
Jakov Peica (1.f)
David Peula (1.f)
Magdalena Kmetić (1.a)
Voditeljica tima je profesorica Marina Mirković.

Članovi tima Gimnazije u Požegi su učenici:
Marko Budimir (2. razred)
Leon Mamić (2. razred)
Damjan Pavličević (2. razred)
Jana Dvoraček (1. razred)
Ana Đimoti (1. razred)
Nina Ergović (1. razred)
Marija Novak (1. razred).
Voditeljica tima je profesorica Sanja Grabusin.

Uključene škole u projekt ovoj školskoj godini su Tehnička škola Požega, Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka, Tehnička škola Zadar, Tehnička škola Ruđera Boškovića Zagreb, Gimnazija Požega i Srednja škola Ivo Padovan iz Blata (otok Korčula). Projektom učenici usvajaju znanja iz područja fizike, matematike, mehatronike, meteorologije, upravljanja dronova i slično, pretežno praktičnim radom s dronovima i popratnim naprednim tehnologijama. Poznavanje propisa jedan je od elemenata pravilnog korištenja dronova, zbog čega je uključeno u sadržaj tema kojima je posvećena znatna pozornost u Dron ligi, uz ostale velikim dijelom tehničke aspekte.

Na sastanku je uz ravnateljicu Gimnazije, prof. Anitu Katić, sudjelovao i predstavnik Panore (Regionalni koordinator razvoja Požeško – slavonske županije) gospodin Matias Buće bacc. admin. publ., referent za pripremu i provedbu projekata.
Dogovoren je nastavak suradnje, moguće prijave daljnjih edukativnih i razvojnih projekata o dronovima na županijskoj, državnoj ali i međunarodnoj razini. Zahvaljujemo Hrvatskom interdisciplinarnom društvu, a posebno prof. dr. sc. Josipu Stepaniću, predsjedniku HID-a na mogućnosti sudjelovanja naših škola u ovom projektu.

Tekst i foto: Marina Mirković

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)