[VIDEO] Konj zamalo oborio predsjednika Milanovića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Pretposljednji vikend u kolovozu u Barbanu je rezerviran za tradicionalnu Trku na prstenac, konjaničko natjecanje koje privlači brojne goste u taj dio Istre. U konkurenciji 15 konjanika pobjedu je odnio Petar Benčić s osam punti. Podrške publike nije nedostajalo, kao ni želje da se pogodi u sridu. Ove je godine u lovu na Štit predsjednika Republike bilo 15 konjanika. Dogodila se i mala nezgoda, srećom po predsjednika, bez posljedica – prenosi HRT.

Petar Benčić iz okolice Žminja, pobjednik je ovogodišnje 47. Trke na prstenac koja je u nedjelju održana u Barbanu, a prijelazni predsjednički štit i bodež te poklon uručio mu je hrvatski predsjednik Zoran Milanović, pokrovitelj manifestacije.

Prijelaznu nagradu Pticu prstenac, rad akademskog kipara Josipa Diminića uručio mu je istarski župan Boris Miletić. Uz to dobio je i novčanu nagradu od 30 tisuća kuna.

  • Dojmovi se još nisu slegli, no presretan sam, uzbuđen sam, rekao je slavodobitnik Petar Benčić koji je slavodobitnik Trke na prstenac bio i 2019. godine. Na ovogodišnjem natjecanju osvojio je ukupno osam bodova pri čemu je dvaput pogodio u sridu.

Novinarka HTV-a Petra Neuner Geržinić javila se iz Barbana.

  • Ukupno se deset konjanika kvalificiralo za finale. Tijekom druge utrke dogodio se manji pljusak, ali nije narušio atmosferu. Nakon dvije pandemijske godine se ova 47. trka na Prstenac odvija u sjajnoj atmosferi. Nakon utrke gledatelje očekuje bogat glazbeni program uz dobru gastronomsku ponudu, izvijestila je.
  1. Trka na prstenac

Oštro oko, mirna ruka i savršena preciznost. Presudno je to pri zbrajanju punata za 15 konjanika, čiji zadatak nije nimalo lagan – u punom galopu moraju prijeći stazu dugačku 150 metara u 12 sekundi i kopljem pogoditi prstenac.

Trka se prvi put održala u 17. stoljeću. Obnovljena je 1976. i pravi je mamac za posjetitelje.

Uz pogotke u sridu, trk konja i zveket koplja – sve to čini čar viteškog nadmetanja u srcu Istre.

Ujedno i važan dio turističke ponude.

Trka na prstenac svoje je punte zbrojila kao jedan od najsjajnijih bisera hrvatske baštine.

Predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te ministrica turizma i sporta te izaslanica predsjednika vlade Nikolina Brnjac nazočili su utrci.

U jednom trenutku došlo je do “bliskog kontakta” konja Zena i predsjednika Milanovića, ali srećom bez posljedica. Osiguranje je pridržalo Milanovića nakon što je konj krenuo s okretanjem i zamalo ga baci na pod.

Više u video prilogu:

Trka na prstenac u Barbanu je prvi put održana 1696. godine, kada je u vrijeme mjesnog sajma Franjo Loredan organizirao viteško nadmetanje u gađanju prstenca.
Manifestacija je obnovljena 1976.godine, a od tada se održava svake godine pretposljednjeg vikenda u kolovozu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *