Vozači oprez – pojačani nadzor prometa povodom Vincelova

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Tijekom nadolazećeg vikenda očekuju se proslave „Vincelova“ koje su povezane s konzumacijom alkoholnih pića te se može očekivati da će određeni broj vozača nakon što su  konzumirali alkoholna pića upravljati vozilima.

Upravo zbog toga, u cilju smanjenja rizika od nastanka prometnih nesreća i stradavanja sudionika u prometu na cestama,  policijski službenici PU požeško-slavonske  će tijekom nadolazećeg vikenda provoditi pojačane mjere u prometu usmjerene na tzv. „četiri ubojice“ u prometu, odnosno alkohol, pojas, brzinu i mobitel kao i na višestruke počinitelje prometnih prekršaja, prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere, dok će se u noći sa subote na nedjelju 20./21. siječnja provoditi preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti i droga kod sudionika u prometu.

Podsjećamo da je zabranjeno upravljati vozilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji  iznad 0,5 g/kg (osim kod mladih i profesionalnih vozača 0,00 g/kg) te da će policijski službenici prema onim vozačima koji grubo krše prometne propise, upravljajući uz nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu, postupiti sukladno propisima, odnosno procesuirati utvrđene prekršaje.

Što se tiče PU požeško-slavonske, tijekom protekle 2023. godine procesuirana su ukupno 792 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, dok od ukupnog broja prometnih nesreća (550) njih 102 su skrivili vozači pod utjecajem alkohola.

Vozačima koji su konzumirali alkohol savjetujemo:

– da pod utjecajem alkohola ne sjedaju za upravljač automobila,

– da koriste usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije,

– idu pješice,

– ako su u društvu da se unaprijed dogovore tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamole nekoga tko je trijezan da ih odveze,

– ostanu prespavati te paze ako su više popili jer će alkohola imati u krvi i slijedeće jutro unatoč osjećaju trijeznosti,

– ne sjedaju za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,

– u noćima povećanog rizika (vikend) voze sporije i opreznije bez obzira jesu li popili ili ne,

– ne dopuste da budu crna statistička brojka,

– pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe već i ostale sudionike u prometu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *